Propolis

Propolis jest używany przez pszczoły do pokrywania nim wszelkich elementów

wewnętrznych ula, uszczelniania gniazda. Czynią tak, aby zabezpieczyć rodzinę pszczelą przed bakteriami, zakażeniami, pleśniami i innymi mikroorganizmami. Pszczoły wykorzystują tu właściwości silnie bakteriobójcze i bakteriostatyczne propolisu. W propolisie wykryto kilkaset różnorodnych związków chemicznych: flawonoidy, kwasy aromatyczne, estry, alkohole, aldehydy, kumaryny, terpeny, sterole, kwasy tłuszczowe, mikroelementy.

Przepis na nalewkę na z propolisu:

  • 5 dag propolisu
  • 350 ml spirytusu etylowego
  • 250 ml wody.

Nalewkę pozostawić w temperaturze pokojowej przez okres 2-3 tygodni szczelnie zamkniętą, codziennie mieszając. Przecedzić przez gazę lub filtry od kawy.

Dawkowanie:

  • 15-20 kropli na łyżeczkę cukru 3 razy dziennie
  • 20 kropli na łyżeczkę miodu 3 razy dziennie
  • 30 kropli na 200 ml ciepłej herbaty do płukania gardła i popijania
  • inhalacje.

Wskazania:
grypa, katar, przeziębienia górnych dróg oddechowych, nieżyty, angina.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Oferta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.