Propolis jest używany przez pszczoły do pokrywania nim wszelkich elementów
wewnętrznych ula, uszczelniania gniazda. Czynią tak, aby zabezpieczyć rodzinę pszczelą przed bakteriami, zakażeniami, pleśniami i innymi mikroorganizmami. Pszczoły wykorzystują tu właściwości silnie bakteriobójcze i bakteriostatyczne propolisu. W propolisie wykryto kilkaset różnorodnych związków chemicznych: flawonoidy, kwasy aromatyczne, estry, alkohole, aldehydy, kumaryny, terpeny, sterole, kwasy tłuszczowe, mikroelementy.
Przepis na nalewkę na z propolisu:
- 5 dag propolisu
- 350 ml spirytusu etylowego
- 250 ml wody.
Nalewkę pozostawić w temperaturze pokojowej przez okres 2-3 tygodni szczelnie zamkniętą, codziennie mieszając. Przecedzić przez gazę lub filtry od kawy.
Dawkowanie:
- 15-20 kropli na łyżeczkę cukru 3 razy dziennie
- 20 kropli na łyżeczkę miodu 3 razy dziennie
- 30 kropli na 200 ml ciepłej herbaty do płukania gardła i popijania
- inhalacje.
Wskazania:
grypa, katar, przeziębienia górnych dróg oddechowych, nieżyty, angina.