Warto regularnie spożywać miód, bo zawiera on bardzo dużo substancji odżywczych, minerałów, witamin oraz pierwiastków, które potrzebne są każdego dnia. Posiada więcej węglowodanów, ale mniej kalorii, dlatego warto zastąpić nim cukier.
Miód akacjowy – ma kolor biały lub kremowy, zapach kwiatów akacji, smak słodki, mdły. Znajduje zastosowanie przy zaburzeniach układu trawiennego (zgaga, kwasota). Długo krystalizuje. | |
Miód rzepakowy – ma kolor od białego do jasnożółtego, słaby zapach kwiatów rzepaku, smaku słodki. Łatwo przyswajalny przez wątrobę; posiada duże właściwości detoksykacyjne. Szybko krystalizuje, a jego wygląd po skrystalizowaniu przypomina smalec, najlepszy w chorobach serca. |
|
Miód lipowy – ma kolor herbaciany, zapach kwiatów lipy, smak ostry, gorzkawy. Posiada właściwości o działaniu napotnym, przeciwgorączkowym, wykrztuśnym |
|
Miód wielokwiatowy – zbierany jest |
|
Miód ze spadzi drzew liściastych – głównie lipy, klonu, jawora. Kolor od zielonkawozłocistego do szarozielonego, cierpki w smaku. Ma właściwości moczopędne, żółciopędne oraz przeciwzapalne i dezynfekujące. |
|
Miód nawłociowy – kolor od jasnożółty po bursztynowy. Jest głownie polecany dla osób z nadciśnieniem oraz w celach pielęgnacyjnych naszej urody. |
Miód ze spadzi drzew iglastych – kolor brunatnozielony. Ma dużą aktywność antybiotyczną.
Ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i zdrowotnych, miód spadziowy, jest często nazywany miodem „królewskim”. Zawiera 9 razy więcej biopierwiastków niż miody nektarowe. Dodatkowo występują one w łatwo przyswajalnej postaci, a są nimi potas, wapń, sód, fosfor, magnez i mangan. Może posiadać dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy. Jako jedyny zawiera w sobie srebro, cynę, molibden i wanad. W porównaniu z miodami nektarowymi ma dwukrotnie więcej białek, aminokwasów i enzymów, a także występują w nim niewielkie ilości witaminy A, B2, B6, C, PP i K.